Frøsanking: når kan frøene plukkes?
Som andre deler av planten trenger også frøene tid på å utvikle seg. Frøet begynner utviklingen når pollen møter et frøemne, men er ikke spiredyktig før alle frødelene har kommet på plass. Derfor kan vi ikke plukke frøene fra en plante straks vi ser dem, men vente tålmodig til frøet er klart.
Les mer om frøet og frøformering
Så hvordan i alle verden skal vi vite når et frø er klart til plukking? Svaret er at det ikke alltid er like lett å vite. Alle frø er ikke like, men som en hovedregel kan vi skille mellom tørre og våte frø.
Tørre frø
Hos mange stauder, to-årige og ett-årige planter sitter frøene i skolmer eller «hus» som gradvis tørker inn og slipper frøene når de er modne. På disse plantene er det ganske lett å se når frøene er klare; frøene har vokst til riktig størrelse, og går fra å være grønne til å bli brune. Skolmen eller huset tørker inn og vil til slutt åpne seg. På en og samme plante sitter det gjerne frø i ulik grad av modning, så velg de som ser mest ferdige ut.

Akeleiefrøene ligger inne i frøhuset. På en og samme plante er det både modne og umodne frø. De modne frøene får brunt frøhus, og frøhuset åpner seg så frøene kan slippe ut. Foto: Susanne Hjertø Wiik

Her ser vi at frøhuset med de modne frøene har åpnet seg, mens de umodne fortsatt er lukket. Foto: Susanne Hjertø Wiik
Noen planter slipper frøene straks de er modne, og da er det gjerne for sent. Spesielt vanskelig er det med planter som skyter ut frøene så de lander langt unna, som for eksempel mange storkenebb (Geranium).

Storkenebb (Geranium) skyter frøene sine ut når de er modne. På bildet ser vi at skallet rundt frøene begynner å bli brunt, og da gjelder det å sanke frøene før de forsvinner. Foto: Susanne Hjertø Wiik
Er det dine egne planter du skal ta frø fra kan du knyte en pose rundt frøstanden slik at frøene faller i posen heller enn på bakken når de slipper. Bruk da en pose som slipper til luft så du ikke risikerer mugg, men samtidig med så små hull at ikke frøene rømmer.
Andre typer frø sitter åpent. Her skal du også se etter om frøene er av riktig størrelse, og om de har blitt eller er på vei til å bli brune. I tillegg er det et bra triks å kjenne om frøene slipper planten lett, eller om de sitter godt fast. Slipper de lett er de modne, sitter de godt fast kan de godt få sitte litt til.

Ringblomst (Calendula officinalis) produserer masse frø som danner en tett krone der blomsten tidligere satt. Her er frøene grønne og umodne. Foto: Susanne Hjertø Wiik

Her har ringblomstfrøene blitt gråbrune og er klare til å plukkes. Et annet tegn på at de nå er modne er at de lett slipper om vi tar på dem. Foto: Susanne Hjertø Wiik
Våte frø
Våte frø er frø som er omgitt av et bær eller en frukt. Eksempler på slike frø er tomater, roser og arisemae. Når du høster slike frø venter du til frukten eller bæret er modent, for så å fjerne fruktkjøttet (ofte etter en gjæringsprosess som jeg skriver mer om en annen dag) og tørke frøene.
Hva skjer om vi høster for tidlig?
Det hender jeg snubler over frø som ikke er helt modne når jeg er på besøk i en hage eller på reise. Da pleier jeg å ta sjansen, og plukke frøene som de er. Tanken er at går det bra er det strålende, får jeg dårlig eller ingen spiring er det læring.
Det er selvsagt avgjørende hvor umodne frøene er om det er noen hensikt å forsøke. Bittesmå, begynnende frø har verken kime eller «matpakke» til å kunne produsere friskt avkom. Mangler det bare litt herding av skall eller litt lite frøhvite kan det gå helt utmerket. Så er du i tillegg tvil, prøv!
Kan dere hjelpe? Jeg har hagepoppelrose i hagen – når tid er det riktig å plukke inn frø🌺😊 ?? Takk for svar.