Gode råd mot meldugg

5 Responses

 1. Carbomontanus sier:

  Til alle
  Vi har noen stikkelsbær som er kommet vilt av fuglene, som er kraftige busker men sterkt utsatt for dreper, så vi har nesten aldri hatt bær på dem. Så har jeg kjøpt resistent sort på havesenteret.

  Imidlertid prøvde jeg spraymiddel fra BAYER mot meldugg på roser, og bærene reddes om man sprayer konsekvent på melduggen så fort den viser seg.

  I år og i fjor fikk vi til stikkelsbærsyltetøy og det er ganske klart at dreperen er en feinschmecker. De resistente bærene er….. tja- tja- ikke uspiselige,…… men de sterkt utsatte er…. meget bedre , nesten himmelske.

  Så her må klart noe gjøres.

  Stikkelsbær var de virkelig fasjonable og fornemme bærene på 1800 tallet med mange kultivarer i alle former og farger men så kom dreperen og man vet knapt lenger hva stikkelsbær er. Det er jo meget fint til grøt og kaker og syltetøy og saft og til vin og på fruktfatet dessuten, like fint som druer, og like sunt og like ypperlig som solbær og rips.

  Jeg har 4 ting å foreslå.

  §1 det midlet mot meldugg fra BAYER
  §2 bakepulver, les og følg reseptene
  §3 det gamle midlet Svovel som var et MUST! i antikkens vinindustri. Til gjærstopp og desinfeksjon bruker man sulfitt og man brenner svovel i vintønnene for å drepe sopp. Vi kjemikere vet å koke eller smelte sammen elementært svovel med litt kastikk og vann og fortynne dette. Da har man polysulfid- løsning. Denne surgjøres så kyndig, og man får en nesten hvit svovelmelk som ikke skulle være giftig om man passer på pH men temmelig fungistatisk. Sopper og lav og sånn groe synes generelt ikke å like svovel.

  §4 spørre på Ås, på UMB.no der vet de alt som er verd å vite om slike ting og vet de ikke så vet de å henvise.

 2. Kjerringråen er nok effektivt men den dreper ikke soppen. Soppsporer er vanskelig å drepe, de er rene kreften. Men jeg lurer på om noen har prøvd å sprøyte med en blanding av vann Grønsepe med furunål og Rødsprit (Fyrsprit)
  Denne blandingen bruker jeg mot Bladlus og dennes egg og de blir borte etter 3 behandlinger. Bladlus er jo også en fryktet organisme på planter og der florerer med «kjerringråd».

 3. Til Gunnar Arnfinn Hagen-den oppskrifta du Beskriver her bruker jeg ofte på roseLus og der Funker det Bra. .. ,Men faktisk prøvde j den blandingen på «meldugg»også, men ser ikke ut som det har noe særlig virkning på Klematisen min. ..

 4. Else Ødbehr sier:

  Jeg har med hell sprøytet planten med skummet melk, vanlig søt, skummet nelk

 5. Malfred Emil Vedøy sier:

  Min far hadde noen stikkelsbær busker som ha fikk stikkelsbær dreper på, han tok aske fra ovnen å strødde over busken når busken var våt (ikke når det regnet) i hele fyringssesongen, resultatet var at stikkelsbær dreperen forsvant og han fikk store fine bær. Dett måtte han gjenta hvert år. Har du vedovn så er jo dette gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *