Hagemyter: Dropp lecakuler og grus i potter og krukker!

5 Responses

 1. Trine Karstensen sier:

  Godt noen forsøker å forklare ;-) Jeg har prøvd i mange år å si at det bare er tull å ha leca, grus, potteskår eller annet i bunnen av utekrukkene. Hull i bunnen av krukkene, er imidlertid et must. Der renner evt. overskytende vann ut, hvis det vannes, eller regner for mye. Har ikke brukt dreneringslag selv, på veldig mange år og mine krukker står da slett ikke noe tilbake i kvalitet, sammenlignet med andre ;-)

  • Susanne Hjertø Wiik sier:

   Så bra! Det er rart hvor enkelte ting bare fester seg som sannheter uten at vi spør oss selv om hvorfor. Og jeg hadde dreneringslag i alle pottene mine i mange år, så jeg er like skyldig selv:)

 2. Thor Landsverk sier:

  Greit nok. Jeg har ikke noe problem med å «kjøpe» forklaringen. Det finnes imidlertid et ganske stort MEN. En god drenering forutsetter at røttene når ned i rimelig nærhet av dreneringshullet. Vann ser ut til å dreneres langs røttene. Om forholdet mellom mengen av plantejord og rotballen blir for stort, vil plantene ofte stagnere. Vann bli lett stående i den humusrike jorden og luft kommer ikke til røttene. Det er derfor en gradvis økning av pottestørrelse er så viktig ved oppaling av planter.

  • Susanne Hjertø Wiik sier:

   Ja, helt enig med deg. Blir småplanter stående i kald, våt jord er det å be trøbbel. Men vi har jo aldri hatt et lag med lecakuler eller grus nederst i pottene når vi driver med oppal, så det er jo egentlig bare et argument for at det er unødvendig. Så som du sier: Når du driver oppal må du begynne med små pottestørrelser og gradvis øke volum. I tillegg du må ha jord som drenerer godt, det vil si ha en ganske høy andel av grovkornet materiale som for eksempel sand eller perlitt.

 3. Axel Holene sier:

  Hei! Interessant tankegang, men jeg kjøper ikke umiddelbart laghyptesen din i overgang fra fin til grov struktur. Hva bygger du denne på?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *