Hjelp! Agurkene mine er syke

6 Responses

 1. Mette sier:

  Hei. Dyrker agurker for første gang i drivhus. Har nå fått 2 modne agurker, men det som skal bli agurker senere er gule. Det er liksom stadiet etter blomsten, så karten er bare noen få mm. Plantene står i bed og ny jord i drivhuset. Har 2 automatiske luker,og døra på drivhuset har stått oppe i sommervarmen. Hva gjør jeg galt tro ? Hvorfor blir agurkene slik ?

  • Susanne Hjertø Wiik sier:

   Hei Mette! Jeg er ikke helt sikker på hva som er problemet her, men er du sikker på at de senere blomstene du ser på er hunnblomster og ikke hannblomster? Det er bare hunnblomstene som lager agurker. Du ser enklest forskjell på blomstene ved å se om de har en «miniagurk» der blomsten slutter på stengelen. Er det ingen frukt der, er det en hannblomst. At du beskriver kartene som bare noen millimeter får meg til å tro at dette er saken? Kartene er vanligvis større enn som så.

   Om det er en hunnblomst som ikke vil produsere frukter finnes det flere mulige årsaker. Om hunnblomstene ikke blir skikkelig pollinert kan det resultere i at fruktene ikke utvikler seg og faller av. Du må da enten sørge for at det finnes pollinerende insekter i drivhuset, eller hjelpe til med pollineringen selv. Det finnes sorter som ikke trenger pollinering, og har om du har sådd en slik er det ikke dette som er problemet (sjekk frøposen).

   En annen mulighet, som ikke virker særlig sannsynlig siden du bare har hatt to modne frukter, er at plantene er slitne etter stor produksjon. De kan da svare med å slippe kartene før de utvikler seg til modne frukter. Botemiddelet er da å sørge for å høste agurkene før de blir for store og knipe noen blomster en periode for å gi planten mulighet til å komme seg.

   Lykke til!
   Susanne

 2. Tove Amundsen sier:

  Hei!
  Jeg har også problemer ved dyrking av agurk, her kommer det kun blomster som visner. Jeg har nå toppet agurkplantene for mulig å få agurk , er dette riktig.?Mine planter er friske, men jeg har plantene i en stor kasse sammen med chiliplanter disse kommer med frukter , kan det ha noe å si for agurkplantene ??

  • Susanne Hjertø Wiik sier:

   Hei Tove,

   Det kan være flere mulige årsaker til at plantene dine ikke setter frukt, men det er nok ikke chiliplantene som er problemet, heldigvis.

   Først av alt – er du sikker på at du har hunnblomster på planten? Agurkplantene produserer alltid hannblomster først, for så å sette hunnblomster litt senere. Hunnblomstene har en liten frukt bak blomsten, det har ikke hannblomstene. Om det bare er hannblomster foreløpig må du bare ha litt tålmodighet, så kommer hunnblomstene etterhvert.

   Et annet alternativ er at hunnblomstene ikke blir skikkelig pollinert. Om du dyrker agurkene dine innendørs må du enten slippe inn insekter som kan hjelpe deg med pollineringen, eller hjelpe til selv. Du kan for eksempel bruke en myk pensel som du stryker inne i en hannblomst før du så stryker den inne i en hunnblomst.

   Ellers tror jeg ikke beskjæring av agurkplantene hjelper i den situasjonen du er. Beskjæring kan være en god idé om plantene dine setter for mange blomster og frukter. Setter plantene for mange frukter vil den ikke ha energi til å utvikle fruktene på en ordentlig måte, men det virker ikke som det er problemet her.

   Lykke til, og kom gjerne med oppdatering:-)
   Susanne

 3. Tove Amundsen sier:

  Hei igjen ! Agurkene er kommet stor glede :) men et annet spørsmål. Tomater fra frø tatt av klasetomater kjøpt i butikken , er blitt flotte planter med masse tomater og blomster, men det blir ikke tomater på hele klassen, noen av blomstene brekker av ?? Jeg har også tatt frø fra plommetomater og de er utrolig store, men med kjempestore blader , kan jeg ta bort noen av de store bladene uten at det skjer noe med resten av planten ??
  Mvh Tove

 4. Jon Bakken sier:

  Hei.
  Sliter med å få til agurker i drivhuset mitt. Fikk noen få frukter i starten. Senere ser det ut som de gulner /råtner når de er 1-3 cm lange . Plantene ellers er friske og fine etter litt startproblemer med gulnende blad.
  Lurer også på vanning av plantene. Her virker det so det er like mange metoder som det er dyrkere. Hva er mest riktig ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *