Lag din egen pottejord

10 Responses

 1. Ella Abrahamsen sier:

  Hei! Jeg er stadig i tvil når det gjelder kalking. Jeg har noen forskjellige urter, og synes jeg finner ulike /uklare utsagn om hvorvidt de skal ha kalk eller ikke. Når det f ex står «trives i alkalisk jord / kalkholdig jord», betyr det da sur jord? (Og skal da ikke kalkes) Jeg har bl a Salvie, Anisisop, Merian, m.fl. Er det noen generell regel for urter og kalk?
  Glad for svar! :)

  • Susanne Hjertø Wiik sier:

   Hei Ella:-) pH, kalk og jordkvalitet kan være et forvirrende område. Jeg vil derfor skrive et eget innlegg om det, men bare kort svare deg her at alkalisk/kalkholdig jord er jord med høy pH, altså ikke sur jord. De fleste jordsmonn i hager er ikke sure, og det er vanligvis ikke behov for kalk. De urtene du nevner (og alle andre urter jeg kommer på i farten) trives i vanlig hage- eller pottejord, så selv om det står at de liker kalkholdig jord, trenger du ikke tenke på kalking når du dyrker dem (om du har påvist sur jord i hagen din). Du skal for øvrig være forsiktig med kalking uansett, og bare kalke om du ved bruk av pH-test har påvist sur jord jord. Hilsen Susanne

 2. Mika sier:

  Hei Susanne,
  Jeg kjøpte tigerjord og kugjødsel fra renovasjonsetaten – er det det du omtaler i «Nødhjelp til billig jord kjøpt i sekk»? Har du erfaring med kugjødseln fra renovasjonsetaten? Så at du prøvde tigerjord… Leste også at du hadde tomat & agurk i leiligheten – er det noe spesielt jeg må passe på når jeg dyrker dem inne? trenger jeg å bestøve blomstene? ellers tipper jeg på at jeg må passe på å lufte ofte ;-)
  har du prøvd å ha brokkoli inne? :-) Hilsen, Mika

  • Susanne Hjertø Wiik sier:

   Hei Mika, ja det er det jeg skriver om. Jeg har ikke testet kugjødselkomposten fra renovasjonsetaten, men den er sikkert helt grei.

   Ja jeg har dyrket tomater og agurk innendørs med stort hell. Tror den viktigste lærdommen var at de trenger forbausende mye vann. Begge deler blir også store planter, så det egner seg ikke med et lite kjellervindu. Og som du sier måtte jeg bestøve blomstene for hånd, men det skal også finnes selvbestøvende sorter man kan prøve. Jeg bodde på det tidspunktet i en leilighet med veldig høyt under taket, så jeg kan ikke si at jeg opplevde fukttig luft som et problem, men det er klart at står plantene i et mindre rom må det nok jevn lufting til. Lykke til! Hilsen Susanne

 3. Mika sier:

  Tusen takk for hjelpen! :-D

 4. Kristian sier:

  Hei! Tenkte jeg skulle prøve å lage en miks uten torv, av miljøhensyn. Jeg lurer på hvor du får tak i barkkompost? Jeg har ikke klart å finne det på mitt lokale hagesenter. Jeg leste også artikkelen om urtejord, der du snakker om å blande ut pottejord med perlitt/vermikulitt, men da er det sikkert snakk om kjøpepottejord?

  I fjor laget jeg en egen blanding til chiliplanter etter en del søk på nettet. Det skulle være finkvernet bark (jeg fant pyntepark som var fin nok), perlitt og spagnum i forholdet 5:1:1. Det fungerte overraskende bra, selv om jeg ikke har sammenlikningsgrunnlag med så mye annet.

  • Susanne Hjertø Wiik sier:

   Hei! Så flott at du laget din egen potteblanding i fjor med suksess! Jeg har kjøpt barkkompost i sekker i Sverige, men har ikke sett det lokalt her hos meg heller. Har du spurt om de kan skaffe det på ditt lokale senter? Eventuelt om du har en seriøs planteskole i nærheten som kan gi deg noen tips? Eller kanskje kommunen der du bor selger ulike typer kompost til privatpersoner (slik de gjør i Oslo)? Jeg snublet for øvrig over et torvfritt alternativ på Clas Ohlson (av alle steder). Der får du nå kjøpt jord basert på kokosfiber (coir). Dette brukes mye i Storbrittania har jeg sett, og jeg skal til å teste for første gang. Håper vi snart får et bredere utvalg av torvfrie produkter! Hilsen Susanne

   • Kristian sier:

    Jeg bor jo i Oslo, og hadde tenkt meg bortom for å plukke opp kompost. Men de har også barkkompost? Jeg trodde at det bare var hagekompost. Eller kan man eventuelt bruke Tigerjord direkte, bare ved å blande ut med litt perlitt, f.eks? Mange spørsmål, men det er jo ganske mange parametre å sette seg inn i.

    • Susanne Hjertø Wiik sier:

     Nei, de har ikke barkkompost. Og om du vil unngå torv er ikke Tigerjord veien å gå siden den inneholder nettopp det i tillegg til kompost. Men den er likevel et mer miljøvennlig produkt enn de sekkene man vanligvis kjøper hos hagesentrene, så det er mitt førstevalg når jeg ikke finner andre alternativer. Men som sagt, skal teste kokosfiber og se om det kan bli et alternativ, selv om det kan diskuteres hvor miljøvennlig et produkt er når det fraktes halve jorden rundt.

 5. Camilla Danielsen sier:

  Takk for en nyttig posting (og blogg). Jeg skal plante på balkong for første gang og håper på en oppdatering av oppskrifter på pottejord uten torv. Oslo kommune selger noe som heter oslokompost, laget av løv, kvist og gress. Kan det brukes som alternativ til barkkompost? De har også noe som heter q-kompost, med blanding av hage- og kugjødselkompost, og de har noe som heter toppjord, som inneholder sand. Kan noen av disse produktene blandes og bli til god pottejord, og hva mangler i så fall (som man enkelt kan få tak i)?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *